
Proje Yöneticisinin Rolü
Projelerde İşe Alım Süreci…
Türkiye’de bir projenin yürütme sürecine başlanacağı zaman genellikle atılan ilk adım şirketin o projeyi yapabilmesi için gerekli personellerin insan kaynakları vasıtasıyla hızlıca işe alımının sağlanmasıdır.
İşe alım süreci firmanın üst yönetiminin proje için gereken personel listesini, beklenen yeterlilikleri ve bütçeyi insan kaynakları departmanına ulaştırılması ile başlar.
Bundan sonraki süreç insan kaynakları departmanı belli kriterlerle birlikte adayları aramaya başlar. Belli testlerle, mülakatlarla, benzer ücret beklentisine sahip adaylar arasından en yetkin adayı firmasına kazandırmaya çalışır. Pozisyona göre en uygun birkaç aday arasından belki bir tur daha görüşülür ve işe alım süreci tamamlanır.
Paydaş Seçimi…
Yeni iş başı yapan personel pek çok defa şirkette herhangi bir oryantasyon eğitimi bile alamadan kendisini işin içinde bulur. Değerlendirme süreci sonucu işe alınmış personel genellikle teknik olarak yüksek yetkinliğe sahiptir. Birçok defa birlikte iş yapacağı ekipleri bu kişinin seçmesi istenir. O da sorumlu olacağı, işi yaptıracağı paydaşı seçerken daha önceden edindiği tecrübelerle işi daha önce benzer işleri yaptırdığı firmalara yönlendirmeye çalışır. Böylece işi hem güvenebileceği kişilere teslim edeceğini hem de uygun fiyat yakalamayı düşünüp firmasına maliyet avantajı yarattığını düşünmektedir.
Personelden Firmaya…
Yukarıda bahsi geçen sisteme göre alınan personel acaba doğru paydaş seçim yöntemlerini uygulamıyorsa firmayı bekleyen sonuç nedir?
Mutlak başarısızlık!
Peki bu süreçte başarısız olmanın sebebi nedir? İşe alınan personelin yetersizliği mi? Hayır. Çünkü işe alınan personelin yetkinliği proje yönetici olmak yönünde değildi ve büyük resmi göremiyordu. O iyi niyetli olarak sistemi bildiği gibi oturtmaya çalıştı. Başında takımı bir orkestra şefi gibi yönetecek bir yöneticisi yoktu. Firmanın da merkezden bu vizyonu uygulatacak bir proje yönetim ofisi yoktu.
Projelerde Başarısızlık Sebepleri…
Ülkemizde projelerin başarısızlık sebepleri incelendiği zaman projelerin genellikle 7 ana başlık altında başarısız olduğu gözlemlenmektedir. Bunlar;
1. Kaynak eksikliği
2. Paydaş katılımının sağlanmaması
3. Yetersiz planlama
4. Gerçeği yansıtmayan beklentiler
5. Doğru bir şekilde tanımı yapılmayan ihtiyaçlar
6. Üst yönetimi desteği eksikliği
7. Sürekli değişen ihtiyaçlar olarak sıralanabilir.
Proje Yöneticisinin Projelerdeki Rolü
Proje yöneticisinin başlıca görevi projesinin hedeflerini tutturması ve yukarıda bahsi geçen başarısızlık nedenlerinden projesini uzak tutarak projeye başarılı bir şekilde tamamlamaktır. Bu yönü ile proje yöneticisini siste olsa, fırtına da çıksa gemisini zayiatsız olarak güvenli limana çıkartan kaptana benzetebiliriz.
Biz Ne Yapıyoruz?
Başarıya inanmış ekibimizle proje için hedefler belirleyip, proje hedeflerini tutturmak için var gücümüzle çalışıyoruz.
Bu çalışmalarımızda PMI® metotlarını uyguluyor ve paydaşlarımızın tüm beklentilerine cevap vermeye çalışıyoruz.
Proje sürecinde oluşabilecek riskleri önceden planlıyor ve bu risklere karşı önlem planları oluşturuyoruz.
Böylelikle müşterilerimiz ile uzun süreli birliktelikler, çözüm ortaklığı geliştiriyoruz.